De ABCDE-methode is het instrument dat wordt gebruikt bij de opvang en het eerste onderzoek van acuut zieke patiënten. Deze werkwijze biedt een goede en rustige houvast voor (huis)artsen en hulpverleners. Paniek is nu verleden tijd!
De ABCDE-methode gebruiken
Hoe gebruik je de ABCDE-methodiek? In een spoedsituatie volg je de opeenvolgende stappen van het protocol. Je herkent en behandelt acuut levensbedreigende aandoeningen op het moment dat je ze vindt, zonder een diagnose te stellen. Dat doe je door te kijken, te luisteren en te voelen. Per letter en in de juiste volgorde. Het ABCDE-schema is gericht op het toestandsbeeld van de spoedpatiënt.
Het ABCDE-schema uitgelegd
Hieronder lichten we toe waar de letters ABCDE in het ABCDE-schema voor staan.
A - Airway
Je zorgt ervoor dat de toegang naar de longen vrij is.
B - Breathing: oxygenatie en ventilatie
Je checkt de saturatie, ademfrequentie, longen en thorax-beweging.
C - Circulation: circulatie/bloedingen stelpen
Je checkt onder andere bloeddruk, pols, kleur en transpiratie, halsvenen, harttonen en de doorbloeding van de huid.
D - Disability: bewustzijn/neurologische uitval
Je controleert glucose en beoordeelt de neurologische status door middel van de Glasgow Coma Scale.
E - Exposure/environment: waarneembare afwijkingen/temperatuur/omgeving
Je meet de temperatuur en controleert of er andere waarneembare afwijkingen zijn.
Reassessment
ABCDE doorlopen? In afwachting van de ambulance of na een acute interventie doe je een reassesment en start je opnieuw bij de A. Zo controleer je wat de interventie heeft gebracht.
Als elke minuut telt
Het ABCDE-protocol is een methode die aansluit op de tweede lijn. Doordat je dezelfde 'taal' spreekt als een tweedelijns hulpverlener is de overdracht kort en efficiënt. Elke minuut is immers kostbaar!
Treat first what kills first
Tijdens de spoedzorgcursussen van Schola Medica leer je acuut levensbedreigende aandoeningen met behulp van de ABCDE-methode te herkennen en te behandelen. Je stelt geen diagnose, maar leert te doen wat in een spoedsituatie nodig is.
Simulatie-onderwijs
Bij Schola Medica werken we met kleine groepen in een veilige onderwijssetting. De docenten, de experts, hebben veel praktijkervaring en geven je handvatten om het beste uit jezelf te halen tijdens het simulatie-onderwijs. Ook de getrainde simulatiepatiënten geven op prettige wijze feedback op je rol als arts.
Tijdens de ABCDE-cursus oefen je vaak en intensief in een medisch rollenspel. Daardoor wordt het ABCDE-protocol een automatisme. Als het er echt op aankomt kun jij rustig volgens de vaste stappen van de ABCDE-methode kostbare minuten besparen.
Meer weten over de ABCDE-methode?
Wil je meer weten over de ABCDE-methode? En zekerder zijn als arts tijdens spoedsituaties? Schola Medica geeft ABCDE-cursussen aan huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten, sportartsen en artsen in opleiding tot een van deze specialismen. Bekijk het cursusoverzicht voor een passende ABCDE-training en meld je direct aan.
Wil je advies over welke training het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.